Страсна п’ятниця: що можна і що не можна робити в цей день

П’ятий день Страсного тижня у 2017 році припадає на 14 квітня. Страсна п’ятниця (також називають Велика п’ятниця або Свята п’ятниця) - День розп’яття Христа, найскорботніший день перед світлим Великоднем. 

Християни присвячують цей день згадці про страждання, смерть Ісуса Христа на хресті, зняття Його з хреста та поховання.


Євангеліє від Івана (19:14-18):
14. Тоді була п'ятниця перед Пасхою, близько шостої години. І сказав Пилат юдеям: Ось, Цар ваш!
15. Але вони закричали: Геть! Геть Його! Розіпни Його! Пилат сказав їм: Царя вашого маю розп'ясти? Первосвященики відповіли: Немає в нас царя, окрім кесаря.
16. Тоді нарешті він видав Його їм на розп'яття. І схопили Ісуса і повели.
17. І, несучи хреста Свого, Він вийшов на місце, що звалося Череповищем, а єврейською Ґолґота;
18. І там розп'яли Його і з Ним двоє інших, по той і по другий бік, а посередині Ісуса.

Що не можна робити у Страсну п’ятницю 

1. «Оскільки в цей день ми згадуємо страждання Господа, тож маємо поводитися так, ніби стоїмо біля хреста та бачимо муки Ісуса», - кажуть священики.

2. У цей день треба тримати суворий піст: бажано не їсти до закінчення чину виносу плащаниці, а потім - їсти тільки хліб та воду.



3. Також треба уникати веселощів, сміху. Не можна співати.
«Якщо у Страсну п’ятницю сміятимешся – цілий рік плакатимеш!», - так говорять у народі.

4. Забороняється виконувати будь-яку роботу, особливо фізичну. Це день духовних роздумів і покаяння.

5. Суворо заборонене вживання алкоголю та плотські втіхи.



Що треба робити у Страсну п’ятницю 

1. Піти до церкви.
За Євангелієм, після звинувачення верховним судом Спасителя у богохульстві Ісуса привели до Понтія Пилата. На вимогу натовпу Пилат оголосив вирок: розп’яти Христа на хресті. Після довгих знущань і страждань Ісус помер. 
У п’ятницю ввечері тіло Спасителя було зняте з хреста, обгорнуте у полотно і поховане в печері. Під час воскресіння на полотні залишився відбиток Ісуса.



Раз на рік у храмах виноситься плащаниця, і лише два дні тілу Христовому поклоняються християни. У Велику п’ятницю у храмах відправляють вечірню з чином поховання плащаниці. У символічний спосіб згадується положення тіла Господнього до гробу.

 2. Хоч у Велику п’ятницю працювати не можна, але дозволено випікати паски.
Кажуть, що випічка, приготована у Велику п’ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також матиме цілющу силу.